Helyi hőigény kielégítése megújuló energiaforrással Tótkomlós településen

KEHOP-5.3.2-17-2017-00013 projekt keretében

Projekt adatok:

Beruházás összege: 5.323.645.780,-Ft
Támogatás összege: 2.493.416.210,-Ft
Támogatás aránya: 46,87 %
A projekt várható fizikai befejezésének határideje: 2021.12.20.
Szerződéses partnerek: Geothermal Green Energy Kft. és az NFP Nemzeti Fejlesztésű Programiroda Nonprofit Kft. Konzorcium

Részletes projektinformációk:

Tótkomlós városában lévő önkormányzati létesítmények fűtési rendszere jelenleg 80% ban földgáz alapon működik és 20%-ban vegyes tüzelésű kazánok kerültek kialakításra; a lakossági fűtési rendszerek – önkormányzati becslés szerint – 60%-ban földgáz alapon, 40%-ban vegyes tüzelésű kazánokkal (tűzifa) működnek.

A földgáz és a vegyes tüzelés számos negatív hatással rendelkezik:
• a füstgáz-emisszió levegőminőséget és egészséget károsító hatással bír,
• a primer energiahordozóknak való kitettség pedig a gazdaságosságot és az ellátásbiztonságot is érintő erős importfüggőséget indukál.

A jelenlegi, konvencionális fűtési rendszerek jelentős károsanyag-emissziót és ebből kialakuló immissziót okoznak. (A településen egyébként is komoly gondot okoz a téli időszakban, hogy a lakossági fogyasztók egy része a rezsiköltségeik csökkentése érdekében mindent eléget.) A földgáz eltüzelésének környezetet és egészséget károsító végtermékei a füstgázzal teljes egészében a légkörbe kerülnek kivezetésre.
A végtermékek között található gázok a gáztüzelés esetében jellemzően széndioxid és kisebb mértékben szénmonoxid, vegyes tüzelés során megjelennek a kén- és nitrogénvegyületek, valamint a szilárd anyagok is (por).
A pályázattal elnyert lehetőség megvalósítása ezen problémák megoldására, így a környezet levegőjének védelmére, valamint a tótkomlósi lakosság távhőigényének kielégítésére hivatott.

A „Helyi hőigény kielégítése megújuló energiaforrással Tótkomlós településén” projekt keretében 2 db termelő és 2 db visszasajtoló kút mélyítése, 3,2 km hosszúságú geotermikus csővezeték rendszer lefektetése, geotermikus energiakinyerő rendszerek és a rendszerhez kapcsolódó távfűtőrendszer és hőközpontok megépítésére kerül sor a kiszolgáló utakkal, kerítésekkel együtt.

A tervezett rendszer legfőbb alapelemei a geotermikus termelő és visszasajtoló kutak. A termelőkút helyszíne elsődlegesen geológiai szempontok alapján került megválasztásra, a lehető legmagasabb hőmérséklet és vízhozam elérésére törekedve, a legkisebb bizonytalanság mellett, gazdaságosan elérhető mélységtartományban telepítve azt.
A tervezésre, fővállalkozásra és kivitelezésre kiírt nyílt közbeszerzési eljárás lezajlott, a szerződő partnerek a MECSEKÉRC Zrt. – Rotaqua Kft. konzorcium.
A TK-T-2 fúrás mélyítése 2019. január 16-án kezdődött és a fúrás várhatóan két hónapon belül eléri a jó vízadó-képességű rétegek határát.

A projekt keretében megvalósuló rendszer:
• Környezetbarát megoldás és egyben biztonságos is: biztonságban tudhatja a családját, hiszen nincs károsanyag-kibocsátás, nincs szénmonoxid, füstgáz vagy por.
• Magas hatásfokú, megújuló energiafelhasználást tesz lehetővé.
• Kényelmes és könnyen szabályozható rendszer.
• Költséghatékony: hosszú távon költséghatékony beruházás.

Események:

Projektnyitó rendezvény, 2019. feburár 20.
Prezentációs anyag »

Galéria

Kivitelezés

Részletek

Nyitórendezvény

Részletek