VisszaVissza az előző oldalra

Evangélikus Egyház bemutatása

TÖRTÉNELMÜNK

A Békésszentandrásra települt szlovákság 1746 tavaszán Szarkóczi János lelkész és Mravik Péter tanító vezetésével és 80 családdal áttelepültek arra a helyre, melyet az akkori földesúr kijelölt számukra. Így alakult újjá Tótkomlós a Szárazér partja mentén. S így jött létre a Tótkomlósi Evangélikus Egyház. A templom építéséhez 1792. június 6-án fogtak hozzá és Sexty György lelkész kiváló szervezőnek bizonyult. Akkor a gyülekezet lélekszáma 3.128 fő volt. Az építkezéshez 1 millió nagyméretű téglát égettek ki és építettek be. A faanyagot a Maroson úsztatták le Aradig, és onnan szekerekkel szállították Tótkomlósra. A templomszentelés ünnepe pedig 1795. november 8-án volt.

A templom mai méretei: 42 méter hosszú és 19 méter széles. Belmagassága 22 méter, a torony pedig 57 méterre emelkedik. A templom és a torony külső falfelülete 2 ezer négyzetméter. Színe kívülről-belülről fehér. Eredetileg fazsindelyes volt 1922-ig, amikor palára cserélték. A gömböt és a csillagot utoljára 1942-ben rézből készítették el és helyezték fel.

A toronyban 4 harang szólal meg, melyek közül a nagy 9 mázsás. Az oltárkép Krisztus mennybemenetelét ábrázolja és Fuchs-alkotás, mely művészileg igazából jelentéktelennek nevezhető. A faragások Dunajsky Lőrinc alkotásai, melyek közül már az Országos Evangélikus Múzeumban is van minta.

 

 

Az orgonát Komornyik Benedek, nagyváradi orgonakészítő 18 változatosra készítette el, s ezt a mai napig megszakítás nélkül használja a gyülekezet.

 

 

 

 

 

Gyülekezetünk lelkésze Szpisák Attila a szlovák hagyományt, kultúrát és nyelvet is ápolja, hiszen nemcsak magyar, hanem szlovák nyelvű istentiszteleteket és hittanórákat is tart. Mind a szlovák iskolában és az óvodánkban is.
Nemcsak tanítói, de gyülekezet építői hatása is van ezeknek az alkalmaknak. Igyekszünk minden korosztály felé nyitni.
Ezért tartunk Fiatal Felnőttek Bibliaóráját, Idősek Bibliaóráját, Baba-mama klubbot, hétvégi ifjúsági alkalmakat, nyári táborokat.
Így próbáljuk Jézus tanítását a ma is élővé tenni:

„Ha ketten vagy hárman összegyülnek az én nevemben, én is ott vagyok közöttük.”