VisszaVissza az előző oldalra

HASZNOS TANÁCSOK A TÉLEN KÖZLEKEDŐKNEK

 

 
HASZNOS TANÁCSOK
A TÉLEN KÖZLEKEDŐKNEK
 
 
-       Tájékozódjon az útviszonyokról, rádió, TV és közútkezelő útinform vonalának (06-1/336-24-00) segítségével.
-       Csak a téli közlekedésre felkészített (fagyállóval feltöltött hűtő és ablakmosó rendszer), jó műszaki állapotú járművel induljon el, különös tekintettel a gumik állapotára.
-       Havas időszakban a gépkocsiban legyen hólapát, vonókötél, kismennyiségű érdesítő anyag.
-       Óvatosan válassza meg a sebességet, ügyeljen arra, hogy a gépkocsiból nem mindig észlelhetők a lokálisan lefagyott területek.
-       Tartson nagyobb követési távolságot, vegye figyelembe a megnövekedett fékutat.
-       Ne kockáztasson az előzésnél.
-       A munkagépek mögött síkos az útszakasz, mert a só olvasztó hatása nem azonnali, az ekék után pedig vékonyan tömör hó maradhat. Ezért a sárga villogóval felszerelt gépek megpillantásakor már fokozatosan vegye vissza a sebességet, nehogy rácsússzon a munkagépre és gyakori féklámpa villantásokkal figyelmeztesse arra az Önt követő járművet is.
-       Lemaradva kövesse a munkagépet és ne próbálkozzon az előzéssel, nem tudja milyen az út állapota a munkagép előtt.
-       Ha szembe találkozik munkagéppel csökkentett sebességgel haladjon el mellette, így elkerülheti, hogy szórás esetén a nagyobb sószemek kárt okozzanak gépkocsijában és biztonsággal el tudja kerülni az ekéző jármű méretén túlnyúló ekeszárnnyal való találkozást.
-       Ha elakadás- veszélyes helyhez közelít, ne próbáljon meg azon áthaladni /esetleg fokozott sebességgel/, mert a balesetveszély lényegesen megnő. Itt a fő szabály az, hogy a hóeltakarítást ne akadályozza a gépkocsi.
-       Kerülje az elakadást. Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezze biztonságba gépkocsiját, úgy várja be, míg az út ismét járható. Az elakadt járművek akadályozzák a hó eltakarítását és a legnagyobb gondosság esetén is kárt okozhatnak benne a munkagépek vagy a ráekézett hó.
-       Az elakadt gépkocsi lehetőleg ne hagyja egyedül az úton, vagy ha ott marad, akkor értesítési helyet és módot jelöljön meg feltűnően látható helyen.
-       Hosszabb utazásnál nem árt, ha takarót, tartalék ruhát, ennivalót és termoszban meleg italt is becsomagol.
-       Útközben időben gondoskodjon üzemanyagról.
 
                                                                Polgári Védelmi Kirendeltség
                                                                               Orosháza