VisszaVissza az előző oldalra

SZÍNHÁZKEDVELŐKNEK, NEM CSAK SZLOVÁKUL TUDÓKNAK!!!

SZÍNHÁZKEDVELŐKNEK, NEM CSAK SZLOVÁKUL TUDÓKNAK!!!

 
Kenyér és játék
ART CENTRUM
CHLIEB A HRY
Szerbia, Vajdaság, Ó-Pazova
 
Színdarab címe: Életképek
Szerző: Miroslav Benka
Rendezés, dizájn és zenei betét: Miroslav Benka, Astor Piazzola nyomán, régi zsoltárok felhasználásával
Az előadásban a színészek – táncosok mellett autentikus zenész asszonyok is fellépnek Aradácsról, akik gombos harmonikán játszanak.
 
ÉLETKÉPEK
Ez a mű a szerbiai szlovák színész, forgatókönyvíró Miroslav Benka az Ó-pazovai életképek színpadi mozgás- és nonverbális fantáziája, a szlovák-szerb Stará Pazova Kenyér és Játék Art Központja produkciója. »Vissza akartam térni a múltba, világszeretetemmel feléleszteni és megérinteni a idősíkokat, az égig emelni a porból és megörökíteni« - vallja az egyórás poetikus kompozíció szerzője. Szavak nélkül, stilizált mozgásban, dinamikus zenével, valahol a kiciny öreg pazovai házak és templom között, egy csapat idős vidéki asszonyal, akik a pazovai tetőn ülve harmonikáznak és ősrégi evangélikus zsoltárokat játszanak. A stilizált, zenével a szerző bizaran naív, poetikus színpadi képeket és szituációkat jelenít meg, melyekben mintegy az álomban vagy a mesékben mozaikokból áll össze az elfeledett és újrafelfedezett, tiszta népköltészet. Az alföldi szlovákok előadásukban a modern európai színház hírét hozzák el hozzánk, melynek van mondanivalója és biztos lesz akit megszólít.
A Kenyér és Játék Art KözponT színházi tevékenysége Miroslav Benka vezetésével a Vajdaság és Szerbia professzionális színházai között kimagasló helyet foglal el. A legjelentősebb hazai és külföldi fesztiválokon láthatók előadásaik.
Benka előadásai jelen vannak osztrák, horvát, magyar, román, szlovák, szlovén, norvég, finn, egyiptomi, iráni stb. fesztiválokon is.
 
J.G. Tajovsky művelődési központ
 
2010 június 26-án
1900 órakor
belépés ingyenes