VisszaVissza az előző oldalra

Közösségi közlekedés fejlesztése Tótkomlóson

A projekt azonosító száma: DAOP-3.2.1-2008-0040

Képek a projektről!

 


 

Meghívó lakossági fórumra 2009. szeptember 30. 16,30 óra

Meghívó projektnyitó rendezvényre 2009. október 5. 9,30 óra

Sajtómegjelenések

Komlósi Hírmondó XVII. évf.10. szám 2009. október

 

Sajtóközlemény

A Szabadság tér az autóbusz közlekedés igényeihez igazodva átalakul, intermodális csomóponttá válik a „Közösség közlekedés fejlesztése Tótkomlóson” elnevezésű projekt megvalósítása során, a több mint 120 millió Ft EU támogatással.

Tótkomlós Város Önkormányzata sikerrel vett részt 2008. márciusában az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Program 3.2.1. kódszámú közösségi közlekedés fejlesztése pályázati felhívásán a „Közösségi közlekedés fejlesztése Tótkomlóson” elnevezésű pályázatával.

A projekt megvalósításának fő helyszíne a Szabadság tér.

A projekt célja: a helyközi és városi közlekedés biztonságosabbá tétele, a közlekedési balesetek számának csökkentése. Ennek érdekében infrastrukturális, közlekedésbiztonsági, forgalomtechnikai létesítmények és rendszerek építése, felújítása, fejlesztése, úgymint:

A fejlesztés során akadálymentesített, korszerű (20 fő számára alkalmas) váróterem létesítése a meglévő épület bővítése, átalakítása által.

Az autóbuszpályaudvaron Park+Ride és Bike+Ride szolgáltatások kiépítése az utazók járműveinek.

Autóbuszöböl (60 fm hosszú, térkő burkolatú), kerékpártároló 50 kerékpár elhelyezésére, valamint 32 db parkoló építése 3 csoportban.

A teret szegélyező, 4432 jelű állami közúton 4 helyen sárga villogóval biztosított kijelölt gyalogátkelőhely létesítése:

művelődési ház előtti szakaszon (Kossuth utca – Bajza utca kereszteződésében)

a Szabadság tér és a Kossuth utca (4421. jelű (Makó-Békéscsaba) állami közút) kereszteződésében

a polgármesteri hivatal előtt

a piactér előtt

A forgalom biztonságos szervezése miatt a tér északi részén húzódó, jelentős forgalmat bonyolító közút (Makó-Békéscsaba) mellett futó (Szolgáltató Ház előtt) kerékpárút és parkoló átalakítása

A városba vezető makói és az orosházi úton 1-1 sebességmérő műszer elhelyezése

A Bajcsy-Zs. utca végén található területen 7 állásos autóbusz depó kialakítása a várakozó autóbuszok számára.

Az autóbuszpályaudvar és a depó környezetének parkosítása.

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A 134.491.432 Ft összköltségű beruházáshoz az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 121.042.289 Ft. A fejlesztéshez a városi önkormányzat 13.449.143 Ft (10 %) saját forrást biztosít.

A mélyépítési munkák kivitelezését a DH T Konzorcium vezető cég: Duna Aszfalt Kft. (Tiszakécske) végzi, a műszaki ellenőrzést a Kövimet Bt. (Békéscsaba) látja el a végrehajtás időszakában. A magasépítési munkák kivitelezőjének közbeszerzése folyamatban van.

A konkrét munkavégzés a Szabadság téren, illetve a Bajcsy-Zs. utca végén található depó területén a napokban megkezdődnek. A projekt kivitelezésének várható befejezése 2010. március 31. A projektet támogató Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kft. (Szeged), mint Közreműködő Szervezet jár el.